Autobuska stanica Lazarevac

0

Autobuska stanica u Lazarevcu

Jedna od većih beogradskih opština jeste i opština Lazarevac. Smeštena je na nadmorskoj visini od 157 metara, a čitava oblast ove opštine je ispresecana brojnim rečnim tokovima. Kroz teritoriju opštine Lazarevac protiču reke : Ljig, Peštan, Onjeg, Turija, Beljanica i Lukavica. A u neposrednoj blizini Lazarevca protiče i reka Kolubara.

Ono po čemu je ova opština nadaleko poznata sigurno su površinski kopovi Kolubara. Nekada je teritorija na kojoj se danas nalazi opština Lazarevac bila naseljena različitim plemenima. Prvo su tu boravili Tračani, potom su došli Sloveni, a do sada pronađeni materijalni dokazi potvrđuju da su ovo područje naseljavali ljudi još u starije kameno doba.

Posebno je zanimljiv podatak da u doba Berilnskog kongresa, 1878. godine Lazarevac još uvek nije postojao pod tim imenom, dok je selo Šopić koje se danas nalazi u njegovoj neposrednoj okolini u to doba imalo status varošice. Opština se pod ovim imenom prvi put pominje tek početkom 19. veka, a kako se pretpostavlja naziv Lazarevac potiče od najstarije kafane u ovom kraju koja je nosila naziv ” Knez Lazar “. Mada, postoji tumačenje i da je Lazarevac proglašen za varošicu baš na crkveni praznik Lazareve subote, pa otuda i njegov naziv. Krajem 19. veka počinje razvoj Lazarevca, te dobija : sreski sud, osnovnu školu, a početkom 20. veka i poštu, pa apoteku i prvog lekara.

Autobuska stanica Lazarevac

Autobuska stanica Lazarevac

Danas je Lazarevac saobraćajno odlično povezan sa ostalim delovima Srbije. A sa glavne autobuske stanice Lazarevac svakodnevno saobraćaju autobuske linije autoprevoznika ” Lastra “, čiji je osnivač beogradska ” Lasta “. Beograd, Valjevo, Lajkovac i Aranđelovac su samo neki od gradova prema kojima svakodnevno saobraćaju autobusi sa glavne autobuske stanice Lazarevac.

Iako Lazarevac nije naročito razvijen, u njemu se ima šta videti, a psoebno je zanimljiva njegova okolina za tursitički obilazak, uzevši u obzir da se u okolini Lazarevca može videti : Kamengrad, Brajkovac, te jezero Očaga, kao i etno selo ” Babina reka “, te crkve brvnara u selu Baroševcu, Vreocima i Brajkovcu.

Lokalni prevoz u Lazarevcu

Glavna autobuska stanica Lazarevac se nalazi u neposrednoj blizini same centralne ulice, a uzevši u obzir da je centar Lazarevca zaista mali, to dodatno olakšava snalaženje u njemu.

Lokalni gradski prevoz, to jest prevoz na teritoriji opštine Lazarevac takođe obavlja preduzeće ” Lastra “, čiji je osnivač beogradska ” Lasta “, a autobusi na ovim linijama saobraćaju redovno radnim danima, dok je u dane vikende red vožnje mahom izmenjem, a pojedine linije čak i ne saobraćaju, naročito nedeljom, pa je svakako preporučljivo da proverite red vožnje pre nego što krenete.

Sa glavne autobuske stanice Lazarevac redovno polaze autobusi prema mestima u okolini i to između ostalih prema : Dudovici, Petki, Rudovcima, Kruševici, Vrbovnu, Stepojevcu, Gunjevcu, Sokolovu, Velikim Crljenima, Bistrici, Prkosavi, Strmovu, Baroševcu, ali i prema ostalim mestima u okolini.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Lazarevac glasi 19. septembra bb, a u neposrednoj blizini centralne gradske ulice.

Ukoliko su vam potrebne bilo kakve informacije i obaveštenja o polascima ili dolascima autobusa ili, pak želite da rezervišete karte za određeni polazak to možete učiniti direktno na šalterima glavne autobuske stanice Lazarevac u njihovo radno vreme ili, pak na broj telefona autobuske stanice 011 8123 066, kao i na brojeve telefona : 011 81 18 061 i 011 8 111 362.

Google mapa

Autoprevoznici u Lazarevcu

Kako se Lazarevac nalazi u neposrednoj blizini Beograda, glavna autobuska stanica Lazarevac spada u red manjih i slabije prometnih stanica u Srbiji. Baš iz tog razloga, beogradsko autosaobraćajno preduzeće ” Lasta “, osniva preduzeće ” Lastra “, čiji autobusi jedini saobraćaju iz ovog grada.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!