Autobuska stanica Leskovac

0

Autobuska stanica u Leskovcu

Sam naziv grada smeštenog u Leskovačkoj kotlini potiče od šuma leske koje su nekada bile rasprostranjene na području ovog grada. Zanimljivo je poreklo naziva, koje se vezuje uz narodno predanje da je u Leskovačkoj kotlini nekada postojalo jezero, koje se isušilo, te je na tom mestu iznikla biljka leska, koja rađa lešnike. Pa otuda i današnji naziv grada.

Danas je grad Leskovac centar Jablaničkog okruga, a čuven je po pojavi koja se retko sreće u svetu, takozvanom petorečju. Kroz centar opštine Leskovac protiče reka Južna Morava, a tu su i : Jablanica, Vlasina, Veternica, kao i Pusta i Rupska reka.
Nekadašnja Dubočica, a potom Glubočica, te turski Hisar, današnji naziv grad nosi preko 600 godina.

U neposrednoj blizini Leskovca se nalazi Vlasinsko jezero, nadaleko čuveno po svojoj prirodi i neobičnom pojavom plutajućih ostrva, tu su i Brestovačko, te jezero Barje, iz koga se čitav grad snabdeva vodom.

Možda danas zvuči neverovatno podatak da je grad Leskovac nekada imao čak 13 fabrika tekstila, pa je sasvim logično što je tada dobio nadimak ” Mali Mančester “.

Autobuska stanica Leskovac

Autobuska stanica Leskovac

Kroz istoriju, Leskovac je igrao vrlo važnu ulogu a čitavu zemlju, jer su se mnogi bitni događaji odigrali na području ovog grada.

Leskovac je danas odlično povezan ne samo sa okolnim selima, već i sa gradovima širom Srbije, ali i mnogih drugih zemalja. Niš, Vranje, Beograd, Kragujevac su samo neki od gradova sa kojima je Leskovac povezan redovnim autobuskim linijama. A na glavnoj autobuskoj stanici Leskovac ” Legas ” staju i mnogi autobusi koji saobraćaju prema zemljama regiona.

Pored grada u kome ima dosta znamenitosti, za turističku posetu je zanimljiva i njegova okolina. Svakako treba pomenuti : leskovački Narodni muzej, obližnje Vlasinsko jezero, Muzej tekstila u selu Strojkovce , obližnje brdo Hisar sa ostacima utvrđenja, a tu su i mnogi drugi arheološki lokaliteti : Dobra glava, Pavlovo Branište, Gradac i drugi.

Lokalni i medjunarodni prevoz na teritoriji Leskovca

Kako se glavna autobuska stanica Leskovac ” Legas ” nalazi relativno blizu samog centra grada, to znatno olakšava boravak ljudi koji u Leskovac stižu ili iz obližnjih mesta i sela ili, pak iz drugih gradova Srbije, ali i inostranstva.

Sa glavne autobuske stanice Leskovac ” Legas ” pored uobičajnih destinacija : Beograd, Niš, Vranje, Kragujevac, redovno polaze i autobusi za : Merošinu, Vučje, Lebane, Bojnik, Vlasotince i okolna mesta.

Takođe, sa glavne autobuske stanice Leskovac ” Legas ” redovno polaze autobusi prema određenim mestima u : Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Švajcarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegocini, Republici Srpskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, ali i prema : Sloveniji, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Češkoj i Italiji.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Leskovac ” Legas ” glasi Vilema Pušmana broj 33, 16 000 Leskovac, Srbija.
Sve informacije i obaveštenja možete dobiti direktno na šalterima glavne autobuske stanice Leskovac ” Legas ” u njihovo radno vreme ili na broj telefona 016 21 55 50. Broj telefona za rezervacije je 016 260 750.

Google mapa

Autoprevoznici u Leskovcu

Sa glavne autobuske stanice Leskovac ” Legas ” redovno polaze autobusi mnogih autoprevoznika, no najčešći su polasci autoprevoznika ” Niš ekspres ” i ” leskovačkog autoprevoznika ” Kanis “.

Redovne linije na kojima saobraćaju autobusi autoprevoznika ” Kanis ” su prvenstveno prema gradovima u Nemačkoj. A od redovnih destinacija : Beograd, Subotica, te Herceg Novi u Crnoj Gori, a preko Podgorice i Budve. Tu je i redovna linija linija iz Vlasotinca za Beograd, koja prolazi kroz Leskovac.

Poslovnica ” Niš ekspresa ” se nalazi na glavnoj autobuskoj stanici Leskovac ” Legas , pa je tu moguće i saznati red vožnje za željeni datum ili na broj telefona koji je naveden u poglavlju kontakt.
Svakako je preporučljivo proveriti red vožnje bilo kog autoprevoznika sa glavne autobuske stanice Leskovac ” Legas “, uzevši u obzir da je podložan promeni, a u skladu sa danima u nedelji, jer pojedine autobuske linije ne saobraćaju u dane vikenda ili, pak saobraćaju po izmenjenom redu vožnje u odnosu na radne dane.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!