Autobuska stanica Ljig

0

Autobuska stanica u Ljigu

Smešten u živopisnom predelu planine Rajac, Ljig je od prestonice Srbije udaljen tek nešto manje od 90 kilometara, a od Valjeva 30 – ak. Idealna kombinacija geografskog položaja i klime, kao i istoimena banja čini ovo mesto pravom oazom za odmor. Spas u banji Ljig mogu pronaći svi oni koji pate od reumatskih oboljenja, kao i stanja nakom preloma i povreda. Lekovita voda sa nekoliko izvora banje Ljig se koristila još u doba kada su ovim područjem vladali Stari Rimljani.

Sama Opština Ljig se prostire na površini od oko 280 kvadratnih metara, a čini je ukupno 27 naselja, uključujući i sam grad Ljig

Iako i prema površini i prema broju stanovnika Ljig spada u manje gradove Srbije, grad je saobraćajno odlično povezan sa ostalim gradovima u Srbiji. Pored toga što sa glavne autobuske stanice Ljig redovno polaze autobusi za : Beograd, Valjevo, Lazarevac, Kragujevac, Banju Vrujci i mnoge druge gradove, glavna autobuska stanica Ljig je jedna od najčešćih stanica na kojoj pristaju i autobusi iz mnogih drugih gradova, takozvana tranzitna.

Autobuska stanica Ljig

Autobuska stanica Ljig

Turistima je posebno zanimljiva okolina Ljiga. Na nešto manje od 10 kilometara od grada se nalazi planina Rajac, a na svega 30 – ak kilometara udaljenosti je još jedna čuvena srpska planina – Rudnik.

Pored planine Rajac koja je domaćin nadaleko čuvene manifestacije ” Kosidba na Rajcu “, svakako treba posetiti i manastir Vavedenje koji je smešten u živopisnom seocetu Ikonići, u podnožju Rajca. A posebna zanimljivost vezana za ovaj manastir su kameni sarkofazi, za koje se do sada ne zna kome pripadaju, mada postoje nagađanja da su to sarkofazi srpskog despota Đurađa Brankovića, te njegove supruge Irine, koja je vascelom srpskom narodu poznatija kao Prokleta Jerina i njihovog sina despota Lazar Brankovića. U obližnjem selu Dići se nalazi i hram Svetog Jovana Krstitelja te groblje za koje se veruje da potiče iz 14. veka, odnosno 15. veka, a na kome se nalazi preko 180 nadgrobnih ploča.

Na području opštine Ljig i u njenoj okolini ima za svakoga po nešto, pa uz uobičajene aktivnosti možete uživati u planinarenju ili orjentiringu, ali i paraglajdingu.

Lokalni prevoz u ljigu

Kako je glavna autobuska stanica Ljig smeštena nedaleko od centra grada, snalaženje u ovom gradiću ne predstavlja problem, uzevši u obzir da je u Ljigu sve blizu.

Saobraćajno je odlično povezan i sa okolnim mestima i sa gradovima širom Srbije. A Beograd, Valjevo, Banja Vrujci, Kragujevac i Lazarevac su samo neki od gradova Srbije prema kojima redovno polaze autobusi sa glavne autobuske stanice Ljig.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Ljig je Ravnogorska ulica bb.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja o dolascima i polascima autobusa ili, pak želite da rezervišete karte to možete učiniti na dva načina : direktno na šalterima glavne autobuske stanice Ljig u njihovo radno vreme ili na broj telefona 014 84 015.

Google mapa

Autoprevoznici u Ljigu

Iako je Ljig relativno malo mesto, moglo bi se reći da je glavna autobuska stanica Ljig jedna od prometnijih u Srbiji. Progradski i međugradski prevoz u Ljigu obavlja više autoprevoznika, a svakako su najčešći polasci poznatog beogradskog autoprevoznika ” Lasta “, kao i preduzeća ” Trans – Jug “.

Postoje i polasci iz mesta širom Srbije, mnogih drugih autoprevoznika, koji prevoze putnike za Beograd, pa im je jedna od usputnih stanica i glavna autobuska stanica Ljig.

Kako je Banja Vrujci relativno blizu ovog mesta, kao uostalom i Valjevo i Lazarevac, autobusi prema ovim mestima, uz one koji voze za Beograd svakako polaze najčešće sa glavne autobuske stanice Ljig.

PREPORUČENI POSTOVI

Autobuska stanica Zlatibor Autobuska stanica na Zlatiboru Kako početi priču o jednoj od najpoznatijih planina u Srbiji, nego pominjanjem njenog Zlatnog jubileja. Naime, 2013. g...
Autobuska stanica Zaječar Autobuska stanica u Zaječaru Površinski najveći grad na istoku Srbije, grad Zaječar predstavlja administrativni i kulturni centar čitave Timočke kraj...
Autobuska stanica Vrnjačka banja Autobuska stanica u Vrnjačkoj banji Najstarije banjsko lečilište na terotoriji današnje Srbije, definitivno spada i u najposećenije banje danas. Vrnj...
Autobuska stanica Velika Plana Autobuska stanica u Velikoj Plani Na nešto manje od sto kilometara udaljenosti od prestonice Srbije, u Podunavskom okrugu smešten je još jedan zaniml...
Autobuska stanica Valjevo Autobuska stanica u Valjevu Kako okarakterisati grad koji je rodno mesto ljudi poput : Mikija Jevremovića, Vojislava Brajevića, Miloša Teodosića, a č...
Autobuska stanica Užice Autobuska stanica u Užicu Smešten na obalama živopisne reke Đetinje, nadomak nadaleko čuvenih srpskih planina Zlatibora i Tare i rodnog mesta čuvenih...
Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!