Autobuska stanica Novi Pazar

0

Autobuska stanica u Novom Pazaru

U samom središtu nekadašnjeg Starog Rasa, u južnom delu današnje Republike Srbije, danas se prostire grad koji je centar Raškog okruga, a broji preko sto hiljada stanovnika. Novi Pazar je od srpske prestonice udaljen nešto manje od 300 kilometara.

Postojeći istorijski podaci navode da je naselje na tlu današnjeg Novog Pazara postojalo još u doba kada su turski vojnici pokušali prvi put da osvoje ove krajeve, te da su upravo u neposrednoj blizini Novog Pazara Turci imali svog kadiju i svoju carinu, a to se zbilo u godina nakon Kosovske bitke. No, zvanični istorijski spisi beleže pominjanje grada prvi put 1461. godine. Te godine je utvrđeno da su u gradu Dubrovčani imali svoje sudije, a samo šest godina nakon toga istorija beleži da je u Novom Pazaru boravio i turski subaša i kadija. Sve do čuvenog Berlinskog kongresa, 1878. godine, te okupacije Bosne, Novi Pazar je gotovo savršeno bio povezan sa Sarajevom, Solunom i Carigradom. A uz saobraćajne, bile su razvijene i trgovačke veze sa Dubrovnikom i Skadrom.

Autobuska stanica Novi Pazar

Autobuska stanica Novi Pazar

Danas je ovaj grad u južnom delu Srbije saobraćajno povezan sa svim ostalim gradovima u zemlji, ali i u regionu. Beograd, Sarajevo, Kragujevac i Kraljevo su samo neke od redovnih linija prema kojima saobraćaju autobusi sa glavne autobuske stanice Novi Pazar.

Dokaz da Novi Pazar ima bogatu turističku ponudu se nalazi na svakom koraku u ovom gradu, ali i u njegovoj okolini. Uz gradsku tvrđavu sa Kulom motriljom, koja datira iz 15. veka, tu su i : Petrova crkva, koja je sagrađena još u 10. veku, te hamam, iz 15. veka. Džamija iz 16. veka, Altun – alem džamija predstavlja simbol grada, a tu je i Amir – agin konak iz 17. veka, dok se u okolini grada nalaze mnogi nadaleko čuveni srpski srednjevekovni manastiri.

Gradski i medjumesni saobraćaj u Novom Pazaru

Iako se glavna autobuska stanica Novi Pazar nalazi malo dalje od centra samog grada, centar Novog Pazara je odlično saobraćajno povezan sa ostalim delovima grada, ali i sa mestima u okolini Novog Pazara.

Sa glavne autobuske stanice Novi Pazar redovno polaze autobusi prema : Kruševačkom mostu, Kozarevu, Tušimsoj reci, Trnavi, Netvrđu i Brđanima. Uz to, tu su i linije od Bolnice do Novopazarske banje, kao i od centra grada do Suve Ćuprije.

A Novi Pazar je saobraćajno odlično povezan i sa ostalim selima u okolini, pa sa glavne autobuske stanice Novi Pazar saobraćaju redovne autobuske linije prema okolnim selima i mestima, i to prema : Raškoj, Belim Vodama, Vitošu, Tutinu, Ribarićima, Vitošu, ali i prema ostalim mestima u okolini.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj je smeštena glavna autobuska stanica Novi Pazar glasi : Omladinska bb, 36 300 Novi Pazar, Srbija.

Ukoliko su vam potrebne bilo kakve informacije i obaveštenja ili ukoliko želite da izvršite rezervaciju karata, to možete učiniti ili direktno na šalterima glavne autobuske stanice Novi Pazar u njihovo radno vreme ili na broj telefona 020 410 410, kao i na broj telefona 020 25 963.

Google mapa

Autoprevoznici u Novom Pazaru

Gradski, prigradski i međunarodni saobraćaju u Novom Pazaru obavlja nekoliko autoprevoznika, a na prvom mestu ” Holding Sandžaktrans AD “. No, većina njih je u privatnom vlasništvu. Navešćemo samo neke : ” Lotus Travel ” ( koji od nedavno imaju i polazak za Beograd u kasnim noćnim satima ), ” Kimmel ” ( koji ima u ponudi i ekspres linije prema Beogradu, i to autoputem preko Kraljeva i Kragujevca. Tu je i autoprevoznik ” Kavim “.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!