Autobuska stanica Novi Sad

0

Autobuska stanica u Novom Sadu

Nekadašnja Racka ( Srpska ) varoš, zatim Petrovaradinski šanac, Neoplanta, Mlada Loza, a danas Novi Sad, osnovan je krajem 17. veka. Po broju stanovnika se nalazi na drugom mestu u Srbiji, odmah nakon srpske prestonice, Beograda.

Prema otkrivenim arheološkim ostacima, područje današnjeg Novog Sada je bilo naseljeno još u kameno doba. Materijalni ostaci koji su otkriveni nadomak čuvene novosadske tvrđave, Petrovaradin, to nepobitno i dokazuju, mada postoje mišljenja da je ovo područje bilo naseljeno i ranije.

Većinsko stanovništvo današnjeg Novog Sada čine Srbi, a u nešto manjem procentu i Mađari, te Slovaci i Rusini, tako da su i ova tri jezika u zvaničnoj upotrebi, uz srpski.

Autobuska stanica Novi Sad

Autobuska stanica Novi Sad

Novi Sad se razvijao postepeno, a najviše u skladu sa političkim prilikama. Na samom početku 20. veka su Novosađani dobili mogućnost da se prevoze u električnom tramvaju, koji je za to doba predstavljao nešto gotovo neviđeno na ovim prostorima. Zbilo se to 30. septembra 1911. godine, a Novi Sad je čini se od tada počeo da napreduje brže nego inače.

Kasnije su pristigli i autobusi, a ubrzo se javila potreba za osnivanjem javnog preduzeća za prevoz na teritoriji grada. Tako je, neposredno po završetku Drugog svetskog rata, 1946. godine grad Novi Sad dobio Gradsko saobraćajno preduzeće. A samo 12 godine kasnije se ukida prevoz tramvajima, jer je ustanovljeno da je autobuski prevoz mnogo korisniji i isplativiji.

Današnja autobuska stanica Novi Sad je počela sa radom krajem 1967. godine, a Novosađani je nazivaju Međumesna autobuska stanica ili skraćeno MAS.

Iz Novog Sada danas, pored redovnih međunarodnih linija, postoje i redovne linije za: Beograd, Zrenjanin, Apatin, Bačku Palanku, Inđiju i druge veće i manje gradove u Srbiji. Uz to, autobuska stanica Novi Sad je odlično povezana i sa gradovima susednih u susednim državama, kao što su: Crna Gora, Hrvatska i Bosna. Takođe, za sve one koji treba da stignu na beogradski aerodrom ” Nikola Tesla ” ili, pak sa aerodroma treba da stignu u Novi Sad postoji rešenje, jer iz Novog Sada postoje posebne, mahom taxi linije po zahtevu korisnika.

Gradski prevoz u Novom Sadu

Gradski prevoz saobraća na području celog Novog Sada i okoline i izuzetno dobro je organizovan, tako da u Novom Sadu verovatno nećete imati naročitu potrebu da tražite taxi. Mada se u neposrednoj blizini MAS – a nalazi taxi stanica.

Na području Novog Sada je izuzetno dobro organizovan gradski prevoz, a sam grad je prilično jednostavan za snalažanje. Mada vam od pomoći može biti Android aplikacija namenjena upravo gradskom prevozu u Novom Sadu. Uzevši u obzir da često dolazi do promena na autobuskim linijama, ovaj Android vodič će vam sigurno biti od koristi.

A ukoliko želite da krenete sami put autobuske stanice Novi Sad imajte na umu da u njenoj neposrednoj blizini staje veliki broj linija gradskog prevoza i to: 3A, 4, 5H, 7A, 7B, 11A, 11B, 16, 17, 21, 68, 69, 71 i 71A.

Kontakt, radno vreme i adresa

Međumesna autobuska stanica Novi Sad se nalazi u predgrađu Novog Sada koje je dobilo naziv po Banatskoj ulici. Banatić se nalazi u neposrednoj blizini čuvene novosadske Detelinare, a tu su i: Sajmište, Salajka, Rotkvarija, Pervazovo naselje i Industrijska zona.
U istom predgrađu se nalazi i glavna železnička stanica.

Međumesna autobuska stanica Novi Sad ili skraćeno MAS se nalazi na adresi: Bulevar Jaše Tomića broj 6.

Radno vreme MAS -a je uobičajeno, kao i za sve ostale autobuske stanice u Srbiji, a sve informacije o polascima i dolascima u lokalnom međumesnom i međunarodnom saobraćaju možete lako dobiti na telefon 021 444 022 ili na nekom od šaltera.

Za rezervacije u lokalnom međumesnom i međunarodnom saobraćaju dovoljno je da okrenete sledeći broj telefona: 021 444 896. Ukoliko želite da dobijete informaciju ili obaveštenje od otpravnika, bilo da vas zanimaju lokalni međumesni ili međunarodni dolasci ili odlasci, dobićete je ako pozovete broj telefona 021 446 699.

Takođe, autobuska stanica Novi Sad svojim korisnicima nudi mogućnost da ih kontaktiraju putem e – mail adrese, a svi potrebni podaci su navedeni na njihovj zvaničnoj web prezentaciji.

Google mapa

Autoprevoznici u Novom Sadu

Kao i u prestonici Srbije, tako i na glavnoj autobuskoj stanici u najvećem gradu na teritoriji Vojvodine usluge međugradskog saobraćaja obavljaju brojni autoprevoznici. Uz beogradsku ” Lastu ” i ” Niš ekspres “, tu su i autoprevoznici : ” Severtrans “, ” Janjušević Priboj “, ” Ozlem Turs Novi Pazar “, kao i autoprevoznici : ” Kanis Leskovac “, ” Jugoprevoz Kruševac “, ” Bečej prevoz “, ” Dunaprevoz ” i mnogi drugi.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!