Autobuska stanica Paraćin

0

Autobuska stanica u Paraćinu

Smešten na vodenim tokovima reka Crnice i Grze, u podnožju Kučajskih planina, grad Paraćin je od obala reke Velike Morave udaljen svega par kilometara. Ovaj pomoravski gradić je od prestonice Srbije udaljen tek nešto više od 150 kilometara, od Niša oko 80, a prvi pisani tragovi o gradu datiraju iz druge polovine 14. veka. Koliko je poznato, od 1861. godine Paraćin i zvanično postaje varoš i od tada počinje njegov razvoj.

Mnogima je prva asocijacija na ovaj grad čuvena farbika slatkiša, to jest konditorskih proizvoda ” Paraćinka “, ali i Srpska fabrika stakla, koja je zaista proslavila ne samo Paraćin, već i čitavu Srbiju.

Danas je ovaj gradić, sa oko 25 hiljada stanovnika odlično saobraćajno povezan da ostatkom Srbije, a i međunarodni saobraćaj je na zavidnom nivou. Sa glavne autobuske stanice Paraćin svakodnevno polaze autobusi prema okolnim mestima, ali i većim gradovima Srbije, a na prvom mestu su : Beograd, Kragujevac, Zaječar, Bor, ali i mnogi drugi gradovi Srbije.

Autobuska stanica Paracin

Autobuska stanica Paraćin

Sam grad ima puno sadržaja koji mogu biti zanimljivi za turistički obilazak, no ono našta treba posebno obratiti pažnju svakako je oklina Paraćina. U neposrednoj blizini grada se nalaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja Petrus, a tu su i srednjevekovni srpski manastiri Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju, kao i manastir u Sisevcu, koji je posvećen Svetom Sisoju.

Glavna crkva u gradu je posvećena prazniku Svete Trojice, a na nešto manje od 20 kilometara udaljenosti od Paraćina, kada se krene put Zaječara se nalazi jedno od omiljenih izletišta Paraćinaca. Izletište Grza je smešteno na istoimenoj reci i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 400 metara. U blizini vrela Ivanštice iz koga nastaje reka Grza nalazi se i planinarski dom ” Đorđe Živković “.

Medjumesni saobraćaj u Paraćinu

Prigradski, to jest međumesni saobraćaj na području opštine Paraćin funkcioniše odlično, a sa glavne autobuske stanice Paraćin svakodnevno saobraćaju autobusi prema okolnim mestima. Ipak, neophodno je da obratite pažnju na važeći red vožnje i svakako je za preporuku da proverite ili direktno na šalterima glavne autobuske stanice Paraćin u njihovo radno vreme ili na navedeni broj telefona za informacije, uzevši u obzir da većina linija u međumesnom saobraćaju funkcioniše svih dana u nedelji, osim nedelje, kada funkcioniše samo prema određenima mestima u opštini Paraćin.
Neke od redovnih prigradskih linija su prema : Vidovu. Izvoru, Jovcu, Ćićevcu, Obražu, Svojnovu, Šavcu, ali i prema mnogim drugim mestima u okolini grada Paraćina.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Paraćin glasi : Tome Živanovića bb, Paraćin, Srbija.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja ili, pak želite da rezervišete kartu za neki od polazaka sa glavne autobuske stanice Paraćin to možete učiniti direktno na šalterima stanice u njihovo radno vreme ili na broj telefona 035 562 555.

Google mapa

Autoprevoznici u Paraćinu

Iz ovog grada saobraćaju mnogi autoprevoznici, a između ostalih i ” Niš ekspres ” i ” Eurolin “.

Autoprevoznik ” Niš ekspres ” ima svoju poslovnicu na glavnoj autobuskoj stanici Paraćin, a autobusi ovog autoprevoznika voze redovno prema gotovo svim gradovima u Srbiji. Beograd, Aleksinac, Novi Sad, Kragujevac, Bujanovac, Valjevo, Kuršumlija, Kruševac, samo su neki od gradova koji su povezani sa Paraćinom. No, autobusi ovog autoprevoznika saobraćaju i prema susednim državama i to između ostalih prema : Zvorniku, Zagrebu, Ljubljani, Kumanovu, Skoplju i Herceg Novom, ali i prema inostranstvu i to, mahom prema gradovima u Nemačkoj i Austriji.

Autobusi autoprevoznika ” Eurolin “, takođe redovno saobraćaju sa glavne autobuske stanice Paraćin i to prema gotovo svim gradovima u Srbiji, ali i prema gradovima država u celom regionu.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!