Autobuska stanica Pirot

0

Autobuska stanica u Pirotu

Na mestu nekadašnjeg utvrđenja koje su izgradili još Rimljani u 3. veku izgrađen je grad, koji je danas poznat pod nazivom Pirot. Istorija beleži da se naziv Pirot prvi put pominje tek u 14. veku.

Ono po čemu je ovaj grad vekovima poznat jeste narodna radinost, to jest izrada ćilima, a u novije vreme po fabrici guma. No, istorija ovog grada je naročito bogata, kao i njegova okolina. A Pirot je danas odlično saobraćajno povezan sa svim mestima u okolini, kao i sa gradovima Srbije, ali i regiona.

Sam grad je smešten na važnoj međunarodnoj saobraćajnici, a sa glavne autobuske stanice Pirot svakodnevno polaze autobusi prema gradovima Srbije. Beograd, Niš, Zaječar, Leskovac i Novi Sad su samo neki od gradova prema kojima redovno saobraćaju autobusi nekog od brojnih autoprevoznika sa galavne autobuske stanice Pirot.

autobuska stanica pirot

Autobuska stanica Pirot

U samom gradu svakako treba posetiti Muzej Ponišavlja, koji je jedisntvenim u čitavoj Srbiji, ali i regionu, jer u sklopu muzejske zbirke postoji i kolekcija pirotskih ćilima. Od značajnijih građevina u gradu svakako treba posetiti : Staru kuću, koja je poznata i kao Konak Malog Riste, zatim crkvu Rođenja Hristovog, to jest čuvenu Pazarsku crkvu, kao i tvrđavu koja je podignuta još u doba cara Lazara – čuveni Momčilov grad. No, to su samo neke od gradskih zanimljivosti Pirota, a ako tome dodate i manastire Sukovo i Poganovo, te Temački manastir, kao i Zavosjko jezero i pećinu Vladikine ploče, koji se nalaze u okolini grada, sasvim je jasno zašto se broj turista koji posećuju Pirot iz godine u godinu povećava.

Gradski i medjumesni prevoz u Pirotu

Gradski prevoz, kao i međumesni prevoz na teritoriji čitavog Pirota funkcioniše dobro, a sa gradske autobuske stanice Pirot redovno saobraćaju linije prema svim mestima u okolini.

Kako se glavna autobuska stanica Pirot nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada, to znatno olakšava snalaženje. Uz to, u Pirotu postoji veliki broj taksi službi.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj je smeštena glavna autobuska stanica Pirot je Trg Republike, a u neposrednoj blizini centra grada.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja ili, pak želite da rezervišete karte za neki od polazaka to možete učiniti direktno na šalterima glavne autobuske stanice Pirot u njihovo radno vreme ili na broj telefona 010 323 566.

Radno vreme šaltera je od 04:30 do 20:30 časova, dok je broj telefona 010 342 548 otvoren neprekidno za sve neophodne informacije.

Google mapa

Autoprevoznici u Pirotu

Čini se da Pirotu autoprevoznika ne manjka. Sa glavne autobuske stanice Pirot redovno saobraćaju autobusi mnogih autoprevoznika prema gotovo svim većim gradovima u Srbiji. Najčešće destinacije su : Beograd, Niš, Zaječar i Leskovac.

Između ostalih, sa glavne autobuske stanice Pirot saobraćaju autobusi autoprevoznika : ” Autokodeks “, ” Dampeks “, ” D&D travel “, ” Jeremić prevoz “, ” Maxa tours “, ” Niš ekspres “, ” Presto “, ” M – 601 “, ali i mnogih drugih.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!