Autobuska stanica Požarevac

0

Autobuska stanica u Požarevcu

Današnji centar Braničevskog okruga, grad Požarevac se u istorijskim spisima prvi put pominje u drugoj polovini 15. veka. Naročito postaje poznat nakon sklapanja Požarevačkog mira, koji je sklopljen između Austrije i Turske u ovom gradu 1718. godine. Ubrzo je otvorena jedna od najstarijih škola na području tadašnje Srbije, a u okviru pravoslavne crkve u Požarevcu, koja i dan danas postoji kao Osnovna škola ” Dositej Obradović “.

U doba kada je Srbijom vladao knjaz Miloš Obrenović, Požarevac doživljava primetan napredak. U to doba niču mnoge značajne građevine, a između ostalih i : Saborna crkva, dvor – konak, nova čaršija, a u doba druge vlade kneza Miloša i čuvena ergela Ljubičevo.
Nakon kneza Miloša, izgradnju grada nastavlja njegov sin, knez Mihailo Obrenović, pa grad ubrzo dobija i pozorište.

Požarevac je danas administrativni i kulturni centar okruga, a saobraćajno je odlično povezan sa ostalim delovima Srbije. Beograd, Kragujevac, Kostolac, Niš i Velika Plana samo su neki od gradova prema kojima svakodnevno polaze autobusi sa glavne autobuske stanice Požarevac.

Autobuska stanica Pozarevac

Autobuska stanica Požarevac

Grad je danas domaćin mnogih svečanosti, a njegova okolina je posebno zanimljiva za turiste. Uz brojna arheološka nalazišta koja se nalaze u okolini grada, svakako treba izdvojiti nalazište iz doba neolita, nadaleko čuveni Lepenski vir. No, tu su i : Margum, Viminacijum, te lokalitet Rukumija.

U samom gradu, pored pravoslavne crkve, svakako treba posetiti i Tabačku čaršiju, galeriju čuvene srpske slikarke Milene Pavlović – Barili, te požarevački Narodni muze i brdo Čačalica.

Jedna od najpopularnijih manifestacija kojima je domaćin ovaj grad svakako su ” Glumačke svečanosti ” Milivoje Živanović “”, kao i ” Konjičke igre “, koje se održavaju u obližnjem Ljubičevu.

Gradski i medjumesni prevoz u Požarevcu

Iako je glavna autobuska stanica Požarevac malo udaljena od samog centra grada, ipak i ona, ali i glavna železnička stanica koja se nalazi nedaleko od nje su odlično povezane sa ostalim delovima grada.

Gradski prevoz u Požarevcu mahom obavlja autotransportno preduzeće ” Arriva Litas ” iz Požarevca, a uz gradski prevoz upravo autobusi ovog autoprevoznika prevoze Požarevljane i do susednih mesta, kao i do ostalih mesta širom Srbije, ali i okolnih zemalja.
Pored redovnih gradskih linija, ” Arriva Litas ” i ” Veolia transport Litas ” AD, obavlja prevoz putnika i u Beogradu i Nišu, ali i međugradski i međumesni prevoz, pa i međunarodni.

Samo imajte na umu da je potrebno proveriti red vožnje pre nego što krenete na put, uzevši u obzir da određene autobuske linije menjaju red vožnje ili, pak ne saobraćaju u dane vikenda ili tokom praznika, recimo. Sve informacije možete proveriti na navedeni broj telefona glavne autobuske stanice Požarevac ili direktno na šalterima stanice u njihovo radno vreme.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Požarevac glasi : Moše Pijade bb.

Ukoliko su vam potrebne informacije ili obaveštenja o polascima autobusa ili rezervacijama karata njih možete dobiti direktno na šalterima glavne autobuske stanice Požarevac u njihovo radno vreme ili na broj telefona 012 221 544, kao i na broj telefona 012 210 123.

Google mapa

Autoprevoznici u Požarevcu

Iako iz Požarevca saobraćaju mnogi autoprevoznici, svakako je nazastupljeniji autoprevoznik ” Arriva Litas “. Ovo auto transportno preduzeće je nastalo tek nedavno, 2013. godine i to spajanjem dve kompanije : ” Veolia transport Litas ” i ” Veolia transport Luv “. Zvanični naziv ovog preduzeća od 21. maja 2013. godine glasi : ” Arriva Litas DOO Požarevac “, a autobuske linije ovog preduzeća saobraćaju na području čitave Srbije i regiona.

Beograd, Kladovo, Kragujevac, Kostolac, Niš, Velika Plana, Petrovac, Svilajnac, Žabari , Jagodina su samo neke od redovnih autobuskih linija koje polaze sa glavne autobuske stanice Požarevac, a u organizaciji autoprevoznika ” Arriva Litas DOO Požarevac “.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!