Autobuska stanica Požega

0

Autobuska stanica u Požegi

U selu Gornja Dobrinja, nadomak današnje Požege rodio se čuveni srpski vladar, knjaz Miloš Obrenović. Kada znamo da je ovaj kraj iznedrio čoveka poput knjaza Miloša, onda ne čudi podatak da je i izvesni ban Milutin nekada imao sedište upravo u ovom gradu…ili da je u tursko doba Požega bila središte tadašnjeg kadiluka…ili da jedino u ovom gradu postoji Železnički muzej uzanog koloseka, koji se nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada, nadomak Glavne železnike i glavne autobuske stanice ” Pegaz ” Požega.

U već pomenutom rodnom selu knjaza Miloša Obrenovića se danas nalazi Spomen kompleks, u okviru koga se nalazi crkva koja datira iz 19. veka i koja je posvećena ocu kneza Miloša, Teodoru Teši Mihajloviću.

Pored svih znamenitosti, koje privlače sve veći broj turista Požega je danas saobraćajno odlično povezana ne samo sa ostalim gradovima u Srbiji, već sa glavne autobuske stanice ” Pegaz ” Požega svakodnevno saobraćaju linije prema gradovima u susednim državama. Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, te gradovi : Valjevo, Sarajevo, Kragujevac, Kosjerić, Beograd su samo neke od redovnih linija prema kojima soabraćaju autobusi sa glavne autobuske stanice ” Pegaz ” Požega.

Autobuska stanica Pozega

Autobuska stanica Požega

Ono što Turistička organizacija opštine Požega izdvaja kao osnovnu prednost ovog grada jeste uživanje u šetnjama ovim gradom, koje se pokazalo kao posebno zanimljivim za turiste. Centralni gradski, kružni trg koji je nedavno renoviran, predstavlja jedan od simbola grada, a postoje podaci da je nastao 1832. godine i to na mestu gde se ukrštaju glavne gradske ulice.

Uz gradski trg, vrlo je važno pomenuti i čuvenu vrstu šljive ” Požegaču “, koja je proslavila ovaj grad. Glavna gradska crkva, posvećena Svetom caru Konstsntinu i carici Jeleni je, koliko je poznato podignuta 1839. godine.

A okolina grada je poznata po prelepoj prirodi, izvorima mineralnih voda, ali i manastiru Godovik i crkvi brvnari u kojoj se čuvaju znamenite ikone. Koliko je poznato, manastir Godovik je prvi manastir koji je podignut u požeškom kraju, još u doba kada je vladala dinastija Nemanjića. Glavna manastirska crkva je posvećena Svetom Đorđu, a sam manastir je od centra grada udaljen manje od 10 kilometara i predstavlja jedno od omiljenih mesta za posetu turista.

Medjumesni saobraćaj Požega

Glavna autobuska stanica ” Pegaz ” Požega spada u jedne od prometnijih stanica na području Srbije, iako grad kao grad nije naročito veliki. Međutim, preko glavne autobuske stanice ” Pegaz ” Požega prolazi većina linija koje saobraćaju iz Srbije prema susednim državama : Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a od nedavno je i Hrvatska postala redovna destinacija.

Uz to, kako se glavna autobuska stanica ” Pegaz ” Požega nalazi u neposrednoj blizini centra grada, ona je saobraćajno odlično povezana sa ostalim delovima Požege, ali i sa okolnim selima i gradovima.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica ” Pegaz ” Požega jeste ulica Nikole Pašića, u neposrednoj blizini Železničke stanice u ovom gradu.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja ili, pak želite da rezervišete karte za neki od polazaka, to možete učiniti direktno na šalterima glavne autobuske stanice ” Pegaz ” Požega u njihovo radno vreme ili na broj telefona 031 713 046.

Google mapa

Autoprevoznici u Požegi

Kao što smo već naveli glavna autobuska stanica ” Pegaz ” Požega spada u red prometnijih stanica u našoj zemlji. Pa zato ne čudi što postoji veliki broj autoprevoznika koji saobraćaju iz ovog grada.
Autoprevoznik ” Gagaturs ” ima svoju kancelariju na glavnoj autobuskoj stanici ” Pegaz ” Požega, a između ostalih obavlja svakodnevno prevoz do Beograda.

Iz Užica voze autobusi autoprevoznika ” Zlatan prevoz ” svakoga dana prema Beogradu, s tim da neki idu preko Sevojna i Požege pravac Beograd, dok neke linije kreću sa Zlatibora, pe idu preko Užica i Požege do Beograda.

Uz ove, sa glavne autobuske stanice ” Pegaz ” Požega polaze i autobusi sledećih autoprevoznika : ” Lasta “, ” Autoprevoz ” Čačak, ” Pegaz ” Ivanjica i ” Aroma ” Rogatica.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!