Autobuska stanica Ruma

0

Autobuska stanica u Rumi

Istorija Srbije prvi put beleži postojanje ne tako velikog sela, čiji je naziv Ruma, u drugoj polovini 16. veka. Posebno je zanimljiv podatak da su judi na području današnjeg grada Rume živeli još u praistorijsko doba, a o čemu svedoče materijalni ostaci tih naselja. Kanije ovo područje naseljavaju razna plemena, a potom dolaze rimski osvajači, pa germanski i na kraju ; Franačka, Bugarska, Vizantija i Mađarska osvajaju ove krajeve. Tako je istorija Rume obogaćivana novim elementima, jer je grad zadržao od svakog od pomenutih osvajača po nešto, što danas predstavlja njegovu osobenost.

Danas je Ruma miran, sremački gradić, koji je saobraćajno odlično povezan ne samo sa ostalim gradovima u Srbiji, već i u susednim državama. Sa glavne autobuske stanice Ruma svakodnevno polaze redovne autobuske linije prema većim i manjim gradovima Srbije, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Beograd, Zagreb, Novi Sad, Šabac, Inđija su samo neki od gradova prema kojima redovno saobraćaju autobusi sa glavne autobuske stanice Ruma.

autobuska stanica ruma

Autobuska stanica Ruma

Pored toga što grad ima mnoštvo sadržaja koji su interesantni za turiste, važno je napomenuti da je Ruma rodno mesto autora prve knjige ” Istorija hirurgije “, Antuna Lombajera, koju je napisao na srpsko – hrvatskom jeziku. Takođe, ovaj gradić je iznedrio i prvog profesora Srpskog Liceja, Atanasija Teodorovića, ali i velikana srpskog glumišta, Aleksandra Berčeka. Čuveni srpski muzičar, Stjepko Gut je takođe bio rođen u Rumi, kao i prvi sekretar Praviteljstvujuščeg Sovjeta u doba srpskog vožda Karađorđa Petrovića, Teodor Filipović.

Iako je grad kao grad zanimljiv, ono što privlači veliki broj turista u Rumu sigurno je njegova okolina, ako i brojne kulturne manifestacije kojima je grad Ruma domaćin. Pomenućemo samo Borkovačko jezero, te jezero Kudoš i baru Trskovaču, koji uz obližnje fruškogorske manastire predstavljaju pravi turistički potencijal ne samo Rume, ve i čitavog Srema, pa i Srbije.

Lokalni prevoz na teritoriji Rume

Ovaj mirni gradić je odlično saobraćajno povezan sa okolnim mestima, a sa glavne autobuske stanice Ruma redovno polaze autobusi za sva sela u okolini.

No, za svaku je preporuku da obratite pažnju na red vožnje, koji obavezno trena proveriti pre korišćenja, uzevši u obzir da je podložan promenama, a što se naročito odnosi na linije prema manjim mestima u Srbiji.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Ruma glasi : Železnička ulica broj 214.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja, ili pak želite da rezervišete kartu za neki od polazaka, to možete učiniti direktno na šalterima glavne autobuske stanice Ruma u njihovo radno vreme ili na broj telefona 022 22 472.

Google mapa

Autoprevoznici u Rumi

Iako sa glavne autobuske stanice Ruma saobraćaju autobusi i drugih prevoznika, čini se da je u međugradskom, ali i međunarodnom saobraćaju najzastupljeniji autoprevoznik ” Rumatrans ” AD .

Uz uobičajene destinacije : Beograd, Novi Sad, Šabac, Inđija, sa glavne autobuske stanice Ruma saobraćaju autobusi ovog autoprevoznika redovno i prema drugim mestima u Srbiji, ali i regionu i to između ostalih prema : Brčkom, Splitu, Valjevu, Vrdniku, Zagrebu, Zlatiboru, ali i Doboju, Kikindi, Karlovcu, Loznici, Krupnju, Pećincima, Prijedoru, te Srebrenici, Sremskoj Mitrovici, Trebinju, Šidu i mnogim drugim gradovima.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!