Autobuska stanica Smederevo

0

Autobuska stanica u Smederevu

Na svega 50 – ak kilometara dualjenosti od prestonice Srbije, na obalama Dunava, prostire se grad čuvenog srpskog despota Đurađa Brankovića. Grad i danas nadvisuje Smederevska tvrđava za koju postoji podatak da je najveća ravničarska tvrđava na teritoriji čitave Evrope.

Istorija odavno zna za ovaj grad, uzevši u obzir da postoje podaci da prvi pisani trag o Smederevu datira iz 1019. godine. Nadaleko čuvena Smederevska tvrđava je izgrađena 1430. godine, a sve do 1459. godine u ovom gradu je bilo sedište srpskog despota Đurađa Brankovića. Nakon toga grad prvo osvajaju Turci, potom Austrijanci, pa opet Turci. Početkom 19. veka Smederevo dobija i prvu školu, a upravo ovde je osnovan Praviteljstvujušči sovjet, na čijem čelu je bio Dositej Obradović.

Kako nekad, tako i danas Smederevo ima dosta toga da ponudi svojim gostima. Uz to, u gradu odlično funkcioniše gradski prevoz, kao i međugradski, pa je Smederevo saobraćajno povezano sa gotovo svim gradovima u Srbiji. A najčešći polasci sa glavne autobuske stanice Smederevo ” Lasta ” su svakako za : Beograd, Kragujevac, Požarevac i NIš.

autobuska stanica smederevo

Autobuska stanica Smederevo

U Smederevu ima mnogo znamenitosti. Pored čuvene Smederevske tvrđave, tu je i Karađorđev dud, koji spada u svojevrsnu znamenitost ne samo ovog grada, već i čitave Srbije. Naime, baš na mestu gde se nalazi stablo poznato kao Karađorđev dud je vožd Karađorđe Petrović, 08. novembra 1805. godine u prisustvu svih viđenijih ljudi toga doba simbolično primio ključeve Smederevske tvrđave i to od dizdara Muharema Guše, koji je do tada bio zapovednik grada.

Prilikom obilaska grada svakako treba posetiti i Muzej, u okviru koga se nalazi devet različitih zbirki i to : prirodnjačka, numizmatička, arheološka, etnološka, istorijska, te zbirke likovne i primenjene umetnosti, zbirka ikona, kao i Galerija savremene umetnosti. Tu je i glavna crkva u Smederevu, posvećena Svetom Georgiju, a posebna preporuka je posetiti Smederevo u vreme trajanja nadaleko čuvene kulturne manifestacije ” Smederevska jesen “.

Gradski i medjugradski prevoz u Smederevu

Kako se glavna autobuska stanica Smederevo ” Lasta ” nalazi u neposrednoj blizini centra grada, te Smederevske tvrđave, snalaženje u samom gradu je time dosta olakšano onima koji u posetu Smederevu dolaze autobusom.

Gradski prevoz u okviru opštine Smederevo je prilično dobro razvijen, pa je na taj način glavna autobuska stanica Smederevo ” Lasta ” odlično povezana sa ostalim delovima grada, ali i sa susednim mestima. Gradski prevoz u Smederevu ima polaske i sa glavne autobuske stanice Smederevo ” Lasta ” i to prema Staroj železari, kao i kružnu liniju koja vodi kroz Kajmakčalansku ulicu. Uz to, gradski prevoz podrazumeva i sledeće linije : Carina – Stara železara, Nova železara – Stara železara, Plavinac – Nova železara, Radinac – Stara železara, Stara železara – Carina, Stara -elezara – Carina – Nova železara, a tu je i nekoliko kružnih linija i to od Plavinca preko Carine i od Stare železare preko Kajmakčalanske.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj je smeštena glavna autobuska stanica Smederevo ” Lasta ” jeste Omladinska ulica broj 2.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja o polascima i dolascima ili, pak želite da rezervišete autobusku kartu, to možete učiniti ili direktno na šalterima glavne autobuske stanice Smederevo ” Lasta ” u njihovo radno vreme ili na broj telefona 026 46 222 45.

Google mapa

Autoprevoznici u Smederevu

Kada znate da je pun naziv glavne autobuske stanice u Smederevu – glavna autobuska stanica Smederevo ” Lasta “, sasvim je jasno ko je glavni autoprevoznik u Smederevu.

Beogradsko saobraćajno preduzeće ” Lasta ” obavlja većinu polazaka u međumesnom saobraćaju sa glavne autobuske stanice Smederevo, mada ” Lasta ” drži i sve linije u okviru gradskog prevoza u ovom gradu.

Beograd, Kragujevac, Požarevac i Niš su gradovi prema kojima autobusi ovog autoprevoznika najčešće kreću sa glavne autobuske stanice Smederevo, ali ” Lasta ” ima i polaske prema mnogim drugim gradovima širom Srbije. Pored ostalih, ” Lasta ” svakodnevno vozi prema : Mladenovcu, Novom Sadu, Velikoj Plani, Lozoviku, Smederevskoj Palanci, Duboni, Landolu, Mihajlovcu i Šalincu, a postoji i međunarodni linija za crnogorski grad, Herceg Novi.

Važno je samo da pre nego što krenete na put obavezno proverite red vožnje, uzevši u obzir da pojedine linije ne saobraćaju vikendom, državnim praznicima ili, pak u vreme trajanja školskog raspusta.

Pored beogradskog autoprevoznika sa glavne autobuske stanice Smederevo ” Lasta ” polaze i autobusi autoprevoznika ” Jugoprevoz ” iz Velike Plane.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!