Autobuska stanica Svilajnac

0

Autobuska stanica u Svilajncu

Kada se od prestonice Srbije krene prema jugoistoku zemlje, nakon oko 100 pređenih kilometara stiže se na teritoriju Opštine Svilajnac. Ovu opštinu čini grad Svilajnac i 21 selo u njegovoj okolini, a sa gotovo svim selima je Svilajnac odlično saobraćajno povezan.
Kako potvrđuju do sada otkriveni materijalni dokazi, područje na kome se danas nalazi Opština Svilajnac su u davna vremena naseljavali prvo Tračani, potom Rimljani i na kraju, u ove predele dolaze Sloveni. Zanimljivo je, ipak da prvi pisani tragovi o selima koja i danas ulaze u sastav Opštine Svilajnac datiraju tek iz 15. veka, a da se sam grad prvi put pominje 1467. godine i to kao selo sa svega 30 kuća.

Posebno je zanimljiv podatak o poreklu naziva ovog grada. Naime, pretpostavlja se da je Svilajnac dobio naziv po onome čime su se bavili u davna vremena njegovi meštani, a to je uzgoj svilenih buba i proizvodnja svile.

Stanovnici Svilajnca danas se više ne bave proizvodnjom svile, ali se mahom bave proizvodnjom organske hrane, ali za upotrebu u stočarstvu, a ne u ljudskoj ishrani. Uz to, Svilajnac je već vekovima poznat trgovački centar Srbije.

Autobuska stanica Svilajnac

Autobuska stanica Svilajnac

Svilajnac danas je vrlo važan grad Pomoravskog okruga, a saobraćajno je odlično povezan sa gotovo svim delovima Srbije. Mesni, odnosno međumesni saobraćaj u Svilajncu dobro funkcioniše, kao i međugradski. Kragujevac, Beograd, Despotovac i Niš su samo neki od gradova prema redovno saobraćaju autobusi sa glavne autobuske stanice Svilajnac.

Turistička ponuda grada je vrlo bogata, a posebno je zanimljiva njegova okolina, uzevši u obzir da se u neposrednoj blizini Svilajnca nalazi čuveni srpski srednjevekovni manastir Manasija. Uz to, u samom gradu se nalazi, između ostalih znamenitosti i spomenik Stevanu Sinđeliću, kao i kuća ovog istaknutog srpskog junaka.

Lokalni prevoz u Svilajncu

Kako se lokacija na kojoj je smeštena glavna autobuska stanica Svilajnac nalazi nedaleko od samog centra grada, a prevoz u okviru Opštine Svilajnac prilično dobro funkcioniše, to snalaženje u ovom gradu znatno olakšava onima koji u posetu Svilajncu dolaze autobusima.

Uz redovne linije prema gotovo svim selima u okolini grada Svilajnca, sa glavne autobuske stanice Svilajnac polaze i autobusi prema mnogim mestima širom Srbije. A Beograd, Kragujevac, Niš i Despotovac su samo neki od gradova sa kojima je Svilajnac povezan redovnim autobuskim linijama.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Svilajnac glasi : Žikice Jovanovića Španca bb, Svilajnac.

Ukoliko su vam potrebne informacije o dolascima i polascima autobusa ili, pak želite da rezervišete kartu za neki od polazaka možete pozvati broj telefona 035 321 257 ili informacije potražiti direktno na šalterima glavne autobuske stanice Svilajnac u njihovo radno vreme.

Google mapa

Autoprevoznici u Svilajncu

Jedan od najzastupljenijih autoprevoznika, čiji autobusi najčešće polaze sa glavne autobuske stanice Svilajnac svakako je beogradski autoprevoznik ” Lasta “.

A pored ” Laste “, sa glavne autobuske stanice Svilajnac kreću između ostalih i autobusi sledećih autoprevoznika : ” Arriva Litas “, ” Fudeks “, ” Globus “, ” Joe Travel “, ” Trans – Jug ” i ” Euro Magnet “.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!