Autobuska stanica Užice

0

Autobuska stanica u Užicu

Smešten na obalama živopisne reke Đetinje, nadomak nadaleko čuvenih srpskih planina Zlatibora i Tare i rodnog mesta čuvenih Tarabića, sela Kremna, grad Užice predstavlja centar Zlatiborskog okruga. Nekada Titovo, Užice od 1992. godine nosi današnji naziv.

Čini se da je geografski položaj grada u najmanju ruku savršen, uzevši u obzir da je smešten u kotlini između planinskih vrhova Maljena i Povlena, sa jedne strane, te Zlatibora i Tare sa druge.
Iako je sigurno da je područje današnjeg grada bilo naseljeno od davnina, prvo ilirskim plemenima, prvi pisani trag o Užicu datira iz prve polovine 14. veka. U drugoj polovini 15. veka turska vojska osvaja grad i njime vlada sve do 1807. godine, kada ga oslobađaju srpski ustanici.

autobuska stanica uzice

Autobuska stanica Užice

Možda najznačajniji trenutak u istoriji grada predstavlja formiranje takozvane Užičke republike, koja je postojala svega 67 dana. Iako je po završetku Drugog svetskog rata grad dosta napredovao, a kako se pretpostavlja u tome mu je pomogao naziv, uzevši u obzir da je Užice, u čast Josipa Broza Tita dobilo naziv Titovo Užice, pred sam kraj 20. veka, tokom zločinačkog bombardovanja NATO snaga, grad je pretrpeo prilično velika razaranja.

Danas je Užice grad koji je saobraćajno odlično povezan ne samo sa okolnim mestima i gradovima širom Srbije, već i sa gradovima zemalja regiona. Svakodnevno sa glavne autobuske stanice Užice polaze autobusi mnogih autoprevoznika prema okolnim mestima, a : Bajina Bašta, Beograd, Novi Sad, Višegrad, Zlatibor, te Čačak i Kraljevo su samo neki od gradova koji su odlično povezani sa Užicem.

Uz bogatu turističku ponudu u samom gradu, čini se da je okolina grada mnogo zanimljivija brojnim turistima, uzevši u obzir da se u neposrednoj blizini Užica, pored jedne od najposećenijih planina u Srbiji, Zlatibora, između ostalog nalazi i planina Tara, te Mokra Gora, selo Kremna, kanjon reke Đetinje koja prolazi i kroz grad, kao i Potpećka pećina i Kadinjača.

Gradski i medjugradski prevoz u Užicu

Smatra se da u Užicu dobro funkcioniše gradski i međumesni saobraćaj. Uzevši u obzir da se glavna autobuska stanica Užice nalazi u neposrednoj blizini železničke stanice, te samog centra Užica, snalaženje u ovom gradu ne predstavlja naročit problem.

Uz redovne gradske linije, glavna autobuska stanica Užice je odlično saobraćajno povezana i sa brojnim prigradskim naseljima, te selima i mestima u blizini grada. Navešćemo samo neke od autobuskih linija na teritoriji ove opštine i u njenoj bližoj okolini : Užice – naselje Kremna, Užice – naselje Ravni, Užice – naselje Jelova gora, Glavna autobuska stanica Užice – Ponikve, Turica – Senjak, Sevojno ( Kolonija ) – Rasadnik, Glavna autobuska stanica Užice – Spasovnjača, a tu je i kružna linija od Senjaka, preko S. Osoja.

Svakako je preporučljivo proveriti red vožnje ili na šalterima glavne autobuske stanice Užice ili na navedeni broj telefona, uzevši u obzir da autobusi prema okolnim mestima u dane vikenda ili praznika najčešće saobraćaju po izmenjenom, to jest redukovanom redu vožnje, a na pojedinim linijama autobusi saobraćaju samo tokom radnih dana.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj je smeštena glavna autobuska stanica Užice jeste ulica Mihajla Pupina broj 1.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja o polascima i dolascima autobusa ili, pak želite da rezervišete kartu to možete učiniti direktno na šalterima glavne autobuske stanice Užice u njihovo radno vreme ili na broj telefona 031 521 765.

Google mapa

Autoprevoznici u Užicu

Jedan od najzastupljenijih autobuskih prevoznika čiji autobusi redovno saobraćaju sa glavne autobuske stanice Užice je ” Gaga Turs ” iz obližnje Čajetine. Firma je prvenstveno osnovana kao auto škola da bi nedugo zatim prerasla u pravo autosaobraćajno preduzeće. Autobusi ” Gaga turs ” preduzeća saobraćaju na redovnim linijama prema Zlatiboru i Beogradu, ali i mnogim drugim gradovima u Srbiji, a u toku letnje sezone i prema gradovima na Crnogorskom primorju.

Pored ovog, sa glavne autobuske stanice Užice saobraćaju i autobusi mnogih drugih autoprevoznika. A Bajina Bašta, Beograd, Novi Sad, Višegrad, Zlatibor, Čačak i Kraljevo su samo neki od gradova u Srbiji i okolnim zemljama prema kojima redovno poalze autobusi sa glavne autobuske stanice Užice.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!