Autobuska stanica Valjevo

0

Autobuska stanica u Valjevu

Kako okarakterisati grad koji je rodno mesto ljudi poput : Mikija Jevremovića, Vojislava Brajevića, Miloša Teodosića, a čiji je počasni građanin, čuveni šahovski velemajstor, Anatolij Karpov ? A tome svakako treba dodati i podatak da se u neposrednoj blizini Valjeva nalazi rodno mesto velike srpske pesnikinje, Desanke Maksimović.

Smešten na oko sto kilometara udaljenosti od Beograda, grad Valjevo se nalazi na 185 metara nadmorske visine, a kroz sam centar grada protiče reka Kolubara. Iako je teritorija današnjeg grada bila naseljena od davnina, prvi put se grad pod tim imenom pominje u jednom dokumentu koji datira iz druge polovine 14. veka. Kao i većina Srbije, tako se i Valjevo razvijalo sve dok ove prostore ne osvajaju turski vojnici. Posebno je zanimljiv podatak do Valjevo u drugoj polovini 16. veka mahom nastanjuju Muslimani.

Autobuska stanica Valjevo

Autobuska stanica Valjevo

Tokom Prvog srpskog ustanka, Valjevo biva među prvim gradovima oslobođeno, ali nažalost vrlo brzo ga ponovo preuzimaju turski vojnici, koji vladaju ovim krajevima sve do početka Drugog srpskog ustanka. Tada muslimanski živalj polako napušta grad, te uskoro preovlađuje srpski živalj u Valjevu.

Od tada grad počinje da se razvija. Nažalost, tokom zločinačkog bombardovanja NATO snaga, grad Valjevo je u više navrata bio bombardovan, te je pretrpeo znatna razaranja.

Danas se grad gotovo potpuno oporavio. Valjevo je odlično saobraćajno povezano sa ostalim delovima Srbije. A : Beograd, Novi Sad, Šabac, Čačak i Užice su samo neki od gradova prema kojima redovno polaze autobusi sa glavne autobuske stanice Valjevo ” Lasta “.

U neposednoj blizini grada se nalazi i nadaleko čuvena planina Divčibare, a tu je i rodno mesto velike srpske pesnikinje, selo Brankovina, te reka Gradac. No, u samom gradu je odlično očuvano staro gradsko jezgro. Na desnoj starni Kolubare je smešten čuveni Tešnjar, koji je zadržao izgled kakav je imao tokom 19. veka, iako prema podacima ovaj stari deo grada datira iz 17. veka, kada su gradom vladali Turci. Muzej posvećen Prvom i Drugom srpskom ustanku je smešten u najstarijoj sačuvanoj zgradi Valjeva, čuvenom Muselimovom konaku. Ono po čemu je ova građevina između ostalog poznata jeste što su u njoj bili zatvoreni Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović, pre nego što su ih turski vojnici ubili u događaju koji istorija pamti kao ” Seča knezova “. Tu je još i kula Nenadovića, te brojni spomenici.

Gradski i medjugradski prevoz u Valjevu

Iako glavna autobuska stanica Valjevo ” Lasta “ nije smeštena u neposrednoj blizini centra grada, kada se uzme u obzir da sam grad nije naročito veliki, sasvim je jasno da je snalaženje u njemu prilično jednostavno.

Uz to, sa glavne autobuske stanice Valjevo ” Lasta ” svakodnevno saobraćaju autobusi prema gotovo svim mestina u okolini grada, tako da se može reći da gradski prevoz u Valjevu dobro funkcioniše, kao i međugradski.

Samo ne zaboravite da svakako proverite važeći red vožnje, uzevši u obzir da postoje linije koje saobraćaju samo tokom radnih dana, to jest od ponedeljka do petka ili, pak one koje u dane vikenda ili tokom praznika saobraćaju prema izmenjenom, to jest redukovanom redu vožnje.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Valjevo ” Lasta ” jeste Klanička ulica broj 18.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja o dolascima i polascima autobusa ili, pak želite da rezervišete kartu to možete učiniti na dva načina : na šalterima glavne autobuske stanice Valjevo ” Lasta ” u njihovo radno vreme ili na broj telefona 014 221 482.

Google mapa

Autoprevoznici u Valjevu

Iako se glavna autobuska stanica Valjevo zapravo naziva glavna autobuska stanica Valjevo ” Lasta “, to ni u kom slučaju ne znači da sa nje saobraćaju samo autobusi ovog beogradskog autoprevoznika. I mada ” Lasta ” pokriva dosta linija u prigradskom i gradskom saobraćaju na teritoriji opštine Valjevo, tu je i valjevski autoprevoznik ” Europa bus “.

Beograd, Novi Sad, Šabac, Čačak i Užice su samo neki od gradova prema kojima saobraćaju redovne linije ovih autoprevoznika sa glavne autobuske stanice Valjevo ” Lasta “.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!