Autobuska stanica Velika Plana

0

Autobuska stanica u Velikoj Plani

Na nešto manje od sto kilometara udaljenosti od prestonice Srbije, u Podunavskom okrugu smešten je još jedan zanimljiv gradić – Velika Plana. Pored toga što kroz grad prolazi autoput koji spaja Beograd sa Nišem, Velika Plana je važna železnička saobraajnica, uzevši u obzir da kroz ovaj grad prolazi i međunarodna pruga koja spaja Beograd i Skoplje, a koja dalje nastavlja do prestonice Grčke, Atine.

Kako pokazuju otkriveni materijalni dokazi, ljudi su naseljavali ovu oblast od davnina, iako se Plana pominje prvi put u doba kada su ove predele naseljavali Austrougari.

Danas je Velika Plana vrlo interesantan grad, koji privlači sve veći broj turista iz godine u godinu. Kako se pretpostavlja, osnovni razlog za to je njena okolina, uzevši u obzir da se u okolini Velike Plane između ostalih nalaze između ostalog i čuveni srpski manastir Pokajnica i Koporin, a tu je i neobična crkva brvnara u selu Krnjevo.
Svakako najveću pažnju turista od nedavno privlači novoizgrađeni smeštajni objekat, jedinstveno i vrlo zanimljivo etno selo ” Moravski konaci “, koje je smešteno u neposrednoj blizini Velike Morave.

Autobuska stanica Velika Plana

Autobuska stanica Velika Plana

No, ono po čemu je opština Velika Plana specifična i vrlo zanimljiva mnogim turistima svakako su njena zaštićena prirodna dobra. Reč je o grupi od ukupno 12 stabala hrasta lužnjaka, koji se nalaze u porti crkve sela Lozovik, ali i takozvani Radojkovića hrast, takođe lužnjak, koji se nalazi u selu Donja Livadica koje teritorijalno pripada opštini Velika Plana. I na Koporinskom putu se nalazi drvo hrasta koje se smatra zaštićenim prirodnim dobrom ove opštine.

Uz sve navedeno, Velika Plana je domaćin brojnih kulturno – zabavnih manifestacija, što boravak u ovom gradu čini još zanimljivijim.

Prigradski prevoz u Velikoj Plani

Kako se glavna autobuska stanica Velika Plana nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada, to umnogome olakšava snalaženje onima koji u Veliku Planu dolaze autobusom.

Sa glavne autobuske stanice Velika Plana redovno polaze autobusi prema selima u području opštine, ali i okolnim mestima i gradovima. Sve polaske obavlja autoprevoznik ” Jugoprevoz Velika Plana ” AD, a prigradskih linija ima ukupno 9 i to do : Donje Livadice, Kupusine, Krnjeva, Kruševa, Pinosave, Markovca, Lozovika, Starog Sela i do Rakinca.

Uz to, Velika Plana je odlično saobraćajno povezana sa mnogim gradovima širom Srbije, a : Beograd, Smederevo, Kragujevac i Niš su samo neki od njih prema kojima autobusi firme ” Jugoprevoz Velika Plana ” AD redovno saobraćaju sa glavne autobuske stanice Velika Plana.

Kontakt, radno vreme i adresa

Glavna autobuska stanica Velika Plana se nalazi u vlasništvu firme ” Jugoprevoz Velika Plana ” AD. Adresa ovog autoprevoznika je ulica Alekse Šantića broj 2.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja o dolascima, odnosno polascima autobusa ili, pak želite da rezervišete kartu za neki od polazaka to možete učiniti ili direktno na šalterima glavne autobuske stanice Velika Plana u njihovo radno vreme ili na broj telefona za informacije 026 512 028.

Google mapa

Autoprevoznici u Velikoj Plani

Kao što smo već naveli, autoprevoznik u čijem se vlasništvu nalazi i glavna autobuska stanica Velika Plana jeste ” Jugoprevoz Velika Plana ” AD.

Uz to što održava redovan saobraćaj na prigradskim linijama, čime centar grada povezuje sa ostalim prigradskim naseljima, autoprevoznik “Jugoprevoz Velika Plana ” AD obavlja i redovan međugradski, odnosno međumesni saobraćaj, tako da je Velika Plana odlično povezana sa gotovo svim gradovima širom Srbije.

Sa glavne autobuske stanice Velika Plana redovno polaze autobusi firme ” Jugoprevoz Velika Plana ” AD prema : Beogradu, Smederevu, Nišu, Kragujevcu, Svilajncu, Požarevcu i mnogim drugim gradovima u Srbiji.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!