Autobuska stanica Zaječar

0

Autobuska stanica u Zaječaru

Površinski najveći grad na istoku Srbije, grad Zaječar predstavlja administrativni i kulturni centar čitave Timočke krajine. Pisani istorijski tragovi o ovom gradu datiraju iz druge polovine 15. veka, iako je poznato da je područje današnjeg grada od davnina bilo nastanjeno različitim plemenima. Ali, tek tridesetih godina 19. veka područje grada Zaječara biva konačno pripojeno teritoriji Srbije.
Ono po čemu je Zaječar poznat u savremeno doba svakako je čuvena zaječarska muzička manifestacija ” Gitarijada “.

Danas je Zaječar saobraćajno povezan sa gotovo svim većim gradovima širom Srbije, a Beograd, Novi Sad, Negotin i Bor su samo neki od gradova prema kojima redovno polaze autobusi sa glavne autobuske stanice Zaječar. Kako se Zaječar nalazi na raskrsnici vrlo važnih puteva, iz ovog grada se obavlja i međunarodni saobraćaj i to najviše prema susednim zemljama.

Autobuska stanica Zajecar

Autobuska stanica Zaječar

Za turiste koji posećuju ovaj grad svakako je posebno zanimljiva njegova okolina, uzevši u obzir da se u neposrednoj blizini Zaječara nalazi arheološko nalazište ” Felix Romuliana ” u Gamzigradu, u kome se mogu videti ostaci carske palate koji datiraju iz 4. veka. Ono što je posebno dobro jeste što sa glavne autobuske stanice Zaječar polaze autobusi koji voze do Gamzigrada.

Na nešto manje od 15 kilometara od Zaječara, na samoj obali Grliškog jezera, u zaječarskom selu Grlište se nalazi manastir posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, a u ataru sela Selačka je smešten manastir Suvodol.

Gradski i prigradski prevoz u Zaječaru

Gradski prevoz u Zaječaru funkcioniše odlično, moglo bi se reći. Iako nema mnogo linija u gradskom prevozu, zapravo postoje samo dve linije, one uspevaju dobro da pokriju gotovo sve delove grada. Jedna linija povezuje Šljivarsko brdo i Dom zdravlja, a prolazi preko Podliva i Pivnice., dok druga linija povezuje Dom zdravlja sa Olimpijskom, prolazeći pored Okružnog suda.

Pored dobro organizovanog gradskog saobraćaja, u Zaječaru je i prigradski saobraćaj na zavidnom nivou. No, posebna je preporuka da obratite pažnju na red vožnje, uzevši u obzir da neke od linija ne saobraćaju ili, pak saobraćaju po izmenjenom redu vožnje u dane vikenda. Većina prigradskih linija kreće sa stajališta kod Okružnog suda, a pojedine linije su i kružne. Takođe, postoje i linije prigradskog prevoza koje saobraćaju samo u vreme kada đaci idu u školu.

U prigradskom saobraćaj ufunkcionišu sledeće linije : Zaječar – Tabakovac – Salaš – Zaječar, Zaječar – V. Jasikova, a preko Dubočana i Salaša, Zaječar – Rgotina, preko Vražogrnca, Zaječar – Trnavac, preko Nikoličeva i Vražogrnca, Zaječar – Vražogrnac – Rgotina, Zaječar – Šipikovo, Zaječar – Halovo, Zaječar – Grlište, a preko Grljana, Zaječar – Vrbica – Marinovac, Zaječar – Avramica, preko Grljana, te Zaječar – Lubnica, kao i Zaječar – Planinica i to preko Lubnice, Zaječar – Lasovo, zatim Zaječar – Gamzigradska banja i Zaječar – Dom Kotlujevac – Zvezdan – Gamzigrad.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Zaječar je Moravska ulica bb.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja o dolascima i polascima sa glavne autobuske stanice Zaječar ili, pak želite da rezervišete kartu, to možete učiniti ili direktno na šalterima autobuske stanice u njihovo radno vreme ili na broj telefona 019 31 00 173.

Google mapa

Autoprevoznici u Zaječaru

Sa glavne autobuske stanice Zaječar saobraćaju autobusi mnogih autoprevoznika, pa ćemo navesti samo neke od njih : ” Niš ekspres ” AD Niš, ” Bortravel ” DOO Bor, ” Ariva Litas ” DOO, Požarevac, ” Siba Trade ” DOO Bor, ” Moto Boem Trans ” DOO Negotin, ” Kavim – Jedinstvo ” DOO Vranje, ” Euro – Lin ” DOO Paraćin, ” Net Bus ” DOO Zrenjanin, ATP ” Dejan ” Bor, ” Ćosić i sin ” OD Boljevac i mnogi drugi.

Na listi najčešćih polazaka sa glavne autobuske stanice Zaječar svakako su : Beograd, Negotin, Bor i Novi Sad.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!