Autobuska stanica Zlatibor

0

Autobuska stanica na Zlatiboru

Kako početi priču o jednoj od najpoznatijih planina u Srbiji, nego pominjanjem njenog Zlatnog jubileja. Naime, 2013. godine je planina Zlatibor i zvanično proslavila čak 120 godina od kako na njoj postoji organizovan turizam.

Do danas se ne zna sa sigurnošću kako je planina dobila naziv, uzevši u obzir da postoje tri priče – legende o tome. Bilo kako bilo, zvaničan podatak koji daje istorija ovog kraja jeste da je područje planine Zlatibor od davnina bilo naseljeno, a kako se pretpostavlja ljudi su ovde živeli još u doba neolita.

Danas je Zlatibor postao prava turistička atrakcija i to ne samo za stanovnike Srbije. Pored toga što je Zlatibor sam po sebi lep, turistima je zanimljiva i njegova okolina. Veliki broj ugostiteljskih objekata i smeštajnih jedinica različite kategorizacije, svrstava planinu Zlatibor u sam vrh turističkih destinacija ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Autobuska stanica Zlatibor

Autobuska stanica Zlatibor

Uz to što je postao jedna od najposećenijih planina u Srbiji, danas je Zlatibor odlično povezan sa ostatkom Srbije, ali i gradova u susednim zemljama. Glavna autobuska stanica Zlatibor je jedna od najprometnijih u celoj Srbiji, a naročito tokom turističke sezone. Beograd, Užice, Čačak, Kraljevo, Kragujevac su samo neki od gradova prema kojima redovno polaze autobusi sa glavne autobuske stanice Zlatibor.

Pored uobičajene tursitičke ponude, Zlatibor je postao naročito poznat po zdravstvenom, ali i seoskom turizmu. U poslednje vreme, ova planina postaje i centar kongresnog, ali i omladinskog turizma.

U neposrednoj blizini Zlatibora, uz obližnji grad Užice, svakako treba posetiti i Mokru Goru, te vodopad u Gostilju, Stopića pećinu, selo Sirogojno i muzej narodne tradicije na otvorenom ” Staro Selo “, kao i muzej pletilja, koji se takođe nalazi u Sirogojnu, kao i mnoge druge znamenitosti koje se nalaze u okolini ove živopisne planine.

Prevezanost Zlatibora sa ostalim gradovima Srbije

Uzevši u obzir da je na Zlatiboru sve blizu, kako mnogi turisti vole da kažu, tako je i vrlo jednostavno snalaženje na ovoj poznatoj planini.

Sama glavna autobuska stanica Zlatibor je smeštena nedaleko od centra, a Zlatibor je saobraćajno odlično povezan sa ostalim gradovima širom Srbije. Neki od gradova prema kojima redovno saobraćaju autobusi sa glavne autobuske stanice Zlatibor su i : Beograd, Užice, Novi Sad, Čačak, Kragujevac, Kraljevo, ali i mnogi drugi gradovi.

Takođe, glavna autobuska stanica Zlatibor je odlično povezana i sa nekim gradovima u okolnim državama, a autobusi autoprevoznika ” Pegaz ” najčešće polaze prema glavnom gradu Bivše Jugoslovenske republike Makedonije, Skoplju. Ali i autobusi koji idu od i do Herceg Novog, recimo staju na glavnoj autobuskoj stanici Zlatibor.
Tokom letnje sezone, postoje i redvne autobuske, ekspres linije prema Beogradu.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj je smeštena glavna autobuska stanica Zlatibor glasi : Zlatibor bb, 31 315 Zlatibor, Srbija.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja o dolascima i polascima sa glavne autobuske stanice Zlatibor ili, pak želite da rezervišete kartu za neki od polazaka, to možete učiniti ili direktno na šalterima glavne autobuske stanice Zlatibor u njihovo radno vreme ili na broj telefona 031 841 587, kao i na brojeve telefona : 031 841 362 i 031 841 244.

Google mapa

Autoprevoznici na Zlatiboru

Kako je planina Zlatibor jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji tokom cele godine, sa glavne autobuske stanice Zlatibor saobraćaju autobusi brojnih autoprevoznika.

Najčešći su polasci autoprevoznika ” Gaga ” i to mahom za Beograd. A tu su i autoprevoznici : ” Lasta “, ” Pegaz “, ” Zlatan “, ” Feniks “, ” Enka “, ” Mita prevoz “, ” Auto kodeks “, ” Jugoprevoz “, ” Arsa siti ” i mnogi drugi.

Jedno je sigurno, glavna autobuska stanica Zlatibor predstavlja vrlo važan saobraćajni čvor. Jer, uz redovne polaske za : Beograd, Novi Sad, Čačak, Užice, Kraljevo, Kragujevac, na glavnoj autobuskoj stanici Zlatibor pristaju i autobusi za : Niš, Herceg Novi, Žabljak, Priboj, Vršac, Prijepolje i mnoge druge gradove širom Srbije, ali i zemalja regiona.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!