Autobuska stanica Zrenjanin

0

Autobuska stanica u Zrenjaninu

Nekadašnji Veliki Bečkerek, a potom Petrovgrad, Zrenjanin danas predstavlja administrativni, privredni, kulturni i u svakom drugom smislu centar srpskog dela Banata. Iako prvi pisani tragovi o gradu potiču iz prve polovine 14. veka, smatra se da je područje na kome se danas nalazi grad Zrenjanin bilo naseljeno mnogo vekova ranije pre prvog pomena.

Danas je Zrenjanin pravi centar Banatskog okruga, koji je saobraćajno povezan ne samo sa okolnim selima i mestima, već i sa mnogim drugim gradovima širom Srbije. Sa glavne autobuske stanice Zrenjanin redovno saobraća i međumesni i međugradski saobraćaj, a Beograd, Novi Sad, Kikinda i Subotica su samo neki od gradova prema kojima svakodnevno polaze autobusi sa glavne autobuske stanice Zrenjanin.

Sam grad Zrenjanin ima dosta toga da ponudi svojim posetiocima. Na prvom mestu može da se pohvali lepo uređenim ulicama i trgovima, tako da se turisti prvenstveno prijatno osećaju u ovom gradu. Uz to, Zrenjanin je samo 50 – ak kilometara udaljen od Novog Sada, a isto toliko je udaljena i granica sa obližnjom Rumunijom. U samom centru grada, u Svetosavskoj ulici se nalazi pravoslavna, Uspenska crkva koje je ujedno i jedna od najstarijih građevina u Zrenjaninu, uzevši u obzir da datira iz 1746. godine. Tu je i hram Vavedenja Presvete Bogorodice, te katolička katedrala, ali i Narodni muzej Zrenjanin.

Autobuska stanica Zrenjanin

Autobuska stanica Zrenjanin

U neposrednoj blizini zrenjaninskog Trga slobode i okolnih ulica se nalazi staro gradsko jezgro – ambijetalna celina koju čine građevine mahom podignute tokom 19. veka ili, pak početkom 20. A nadomak gradskih jezera, koja su nastala pregrađivanjem toka reke Begej, danas se nalazi omiljeno šetalište Zrenjaninaca. Nadomak grada, na samom njegovom obodu se nalaze dva čuvena izletišta : ” Peskara ” i ” Ada Šumice “.

Gradski i medjumesni prevoz u Zrenjaninu

Kako se glavna autobuska stanica Zrenjanin ne nalazi naročiti mnogo udaljena od centra grada, to snalaženje u ovom gradu znatno olakšava.

Gradski prevoz, kao i međumesni prevoz u Zrenjaninu funkcioniše prilično dobro. Osnovni razlog za to jeste što javni gradski prevoz u Zrenjaninu ima čak 10 linija, što je sasvim dovoljno kada se uzme u obzir kolika je površina Zrenjanina. Većina linija gradskog prevoza prolazi kroz centar grada. Gradski prevoz u okviru grada se obavlja na sledećim linijama : Šećerana – Centar – Žabaljska – Centar, Bagljaš – Centar – Termoelektrana – Centar, Kožara – Centar – Duvanika – Centar, Fabrika stanica – Centar – Livade – Centar, Mala kolonija – Centar – Predgrađe – Centar, Mužlja – Centar, Zrenjanin – Mužlja, Livade – Centra – Bolnica – Centar, Bagljaš – Centar – Crnogorska – Centar i Crnogorska – Centar – Bagljaš – Centar.

Kontakt, radno vreme i adresa

Adresa na kojoj se nalazi glavna autobuska stanica Zrenjanin glasi: Beogradska ulica broj 22.

Ukoliko su vam potrebne informacije i obaveštenja ili, pak želite da rezervišete kartu za neki od polazaka to možete uraditi na dva načina : direktno na šalterima glavne autobuske stanice Zrenjanin u njihovo radno vreme ili na broj telefona 023 5 33 99 5, kao i na broj telefona 023 545 820 i 023 541 000.

Google mapa

Autoprevoznici u Zrenjaninu

Nekadašnja firma ” Autobanat ” koja je obavljala međumesni prevoz, ali i međugradski iz mnogih gradova širom Vojvodine, od nedavno je u stečaju. Iako se često čuje naziv ” Autobanat “, ova firma se od nedavno zove ” Net Bus CO “.

Sa glavne autobuske stanice Zrenjanin redovno polaze autobusi prema gotovo svim okolnim mestima, pa se smatra da je međumesni saobraćaj na području opštine Zrenjanin vrlo dobro razvijen. Uz to, sa glavne autobuske stanice Zrenjanin redovno saobraćaju linije prema mnogim mestima širom Srbije, a Beograd, Novi Sad, Kikinda i Subotica su gradovi prema kojima ima najviše polazaka sa glavne autobuske stanice Zrenjanin.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!